(+359) 884 712222 | 52 12222 estemedclinic@gmail.com

Плазмoтерапия: какво е това?

Плазмотерапия (Плазмолифтинг) е една от най-новите техники в областта на козметологията, инжекционна процедура, която включва подкожно инжектиране на богата на тромбоцити плазма от собствената кръв на пациента. В чужбина методът се нарича PRP-терапия. Известно е, че тромбоцитите съдържат растежни фактори, които са отговорни не само за съсирването на кръвта, но и за растежа и регенерацията на младите тъкани.

Казват, че всичко ново е добре забравено старо. Няма как да не си припомним такъв добре познат метод като автохемотерапия, когато собствената кръв на пациента, взета от лакътната вена, се инжектира мускулно с цел меко и безопасно стимулиране на имунната защитна система на организма. Идеята за стимулиране на регенеративния потенциал на тялото чрез автоложна кръв е доразвита в метода на плазмолифтинг, патентован през 2004.

Как се провежда процедурата?

За извършване на процедурата по плазмена терапия се взема кръв от пациента от вена, която се поставя в специална епруветка и се обработва чрез центрофугиране, за да се получи богата на тромбоцити плазма. Той е готов за инжектиране 10 минути след третирането. Съдържащите се в него тромбоцити са кръвни клетки, които формират способността на кръвта да се съсирва, а също така влияят върху протичането на естествените процеси на възстановяване на организма. Протеиновите молекули, които са тромбоцитни растежни фактори, могат да регулират клетъчния растеж и да ускорят клетъчното делене. Освен това плазменият концентрат съдържа хормони, ензими, витамини, които могат да засилят регенеративния и подмладяващ ефект. Освен това, техниката на провеждане на процедурата не се различава от биоревитализацията, когато лекарството се инжектира с помощта на специални най -тънки мезотерапевтични игли чрез интрадермална микроинжекция в лицето, шията, деколтето, скалпа.

Предимства на метода

Максималната безопасност е едно от безспорните предимства на плазмената терапия. Поради факта, че плазмата е част от собствената кръв на пациента, тя не е източник на алергични реакции и чужди за организма вещества.

Показания

Процедурата с плазмолифтинг е подходяща за пациенти с промени, свързани с възрастта, помага за подобряване състоянието на кожата с акне и пост-акне, подобрява качеството и текстурата на кожата, възстановява тонуса и тургора, получава по-гладък тен и свеж вид , намаляване на тежестта на лицевите и статичните бръчки, както и фините бръчки … Процедурата също помага за намаляване на белези, белези, стрии и подобряване на външния им вид.

Аналгетичните и противовъзпалителни свойства на богата на тромбоцити плазма помагат за облекчаване на симптомите на болка и значително ускоряват лечебния процес след лазерна терапия (повторно нанасяне, фракционна термолиза) или химически пилинг.

Инжектирането на богата на тромбоцити плазма в скалпа стимулира растежа на клетките в основата на косата, както и микроциркулацията в скалпа. Плазмената терапия е показана в комплексното лечение на алопеция (косопад), може да се използва за предотвратяване на косопад и изтъняване, стимулиране на растежа на косата и подобряване на качеството на косата.

Противопоказания

Въпреки факта, че процедурата на плазмената терапия е проста, минимално инвазивна и безопасна, тя все още има противопоказания. Те включват онкологични заболявания, херпес с активни прояви, инфекциозни заболявания, менструация, бременност, склонност към кървене, прием на лекарства, които насърчават разреждането на кръвта, хронични заболявания в етап на декомпенсация, състояния на имунодефицит, психични и невротични разстройства.

Предпазни мерки

В рамките на една седмица след процедурата трябва да предпазите лицето си от излагане на ултравиолетово лъчение и вода, да не посещавате банята, сауната, басейна, солариума през този период, да не извършвате масажни и козметични процедури.

След процедурата на местата на инжектиране са възможни малки синини (синини), които изчезват сами след няколко дни.

Брой процедури

Курсът на плазмена терапия обикновено се състои от четири процедури. Те се извършват на интервали до две седмици два пъти годишно.

Обобщавайки, можем да заключим, че автоложната богата на тромбоцити плазма е прост и безопасен метод поради регенеративните и лечебни свойства на тромбоцитите. Тъй като лекарството се получава от собствена кръв, то е естествено и рискът от нежелани реакции е сведен до минимум.