(+359) 884 712222 | 52 12222 estemedclinic@gmail.com

Дерматология

Дерматопатологията (дерматология) е клон на медицината, който изучава структурата, физиологичните функции, заболявания на кожата и косата, ноктите, потните и мастните жлези), методите за диагностика и лечение. Болестите в тази област са от компетентността на дерматолог. В допълнение, специалностите на дерматовенеролог, дерматолог-козметолог, трихолог (лечение на косата и скалпа) са търсени в тази област.

Дерматологията е тясно свързана с такива клонове на медицината като венерология, ендокринология, онкология, алергология и други дисциплини.

Симптоми. Сърбеж, обрив, зачервяване, лющене, пигментация, неоплазми и др. може да показва кожни заболявания. При първите признаци на неразположение трябва да се консултирате с дерматолог.

Основни заболявания в дерматологията. Разграничете частната и общата дерматология. Болести на частна група: различни дерматози (включително професионални и наследствени), микози (гъбични заболявания на кожата), дерматит (остро алергично възпаление), хипертрихоза (прекомерно окосмяване, по -често при жените), ихтиоза (наследствена дерматоза, проявена чрез десквамация и образуване на кожата на люспи, подобни на рибите), екзема, псориазис, лишеи, брадавици, краста и други лезии на кожата и нейните придатъци.

Лечение и профилактика. Общата дерматология изучава структурата, физиологията, биохимията на здравата и болна кожа, причините и механизма на развитие на кожни заболявания, както и методите за тяхната диагностика, принципите на терапията и профилактиката. Лечението на кожни заболявания е насочено към идентифициране на причините, премахване на симптомите и възстановяване на нормалното функциониране на засегнатите области.

За пациента

Кога да посетите дерматолог
Дерматологът е лекар, който лекува кожни заболявания. Ако усетите някакви неразбираеми обриви или образувания по кожата, трябва да се консултирате с дерматолог. Ако се появи обрив при дете, е необходимо да се консултирате с детски дерматолог.

Какво лекува дерматолог?
Дерматолог е лекар, който е специализиран в лечението на вирусни, гъбични, паразитни и инфекциозни заболявания на кожата и ноктите. На рецепцията дерматологът събира анамнеза, предписва методи на изследване и след това, след като постави диагноза, предписва курс на лечение. Ако имате обриви или образувания по кожата, трябва да се консултирате с дерматолог.

Уртикария по време на бременност
Уртикарията се счита за сложно заболяване, тъй като е трудно да се диагностицира и лекува.

Какво е включено в назначаването на дерматолог
Възможно ли е предварително да се знае как ще се проведе срещата с дерматолог? Министерството на здравеопазването е регламентирало списъка със задължителни услуги, които дерматологът трябва да предостави при първото посещение.