(+359) 884 712222 | 52 12222 estemedclinic@gmail.com

Масаж: видове и характеристики

Едва ли има човек, който никога да не е чувал за масаж. В зависимост от вида на експозицията, тази процедура може както да отпусне напълно тялото, така и да го подготви за сериозен стрес.

Ако говорим за терапевтичния ефект, тогава с помощта на масаж, заболявания на периферната нервна система, радикулит, стомашни патологии, артрит, мускулно възпаление, в някои случаи дори миома на матката и киста на яйчника се лекуват ефективно.

Масажът обаче може да се разглежда не само като лечебно средство, но и като много приятна процедура. Милиони хора посещават масажни салони, за да откъснат мислите си от проблемите си, да изчистят ума си и да отпуснат тялото си.

Етеричните масла, свещите, ароматните кремове, скрабовете за кафе и други атрибути, използвани от майсторите в процеса на лечение на тялото на клиента, допринасят за пълно удоволствие.

Основните видове масаж

Думата „масаж“ дойде при нас от Древна Гърция. Значението му е близко до съвременните глаголи „смачквам“, „омесвам“, „инсулт“. Като метод за въздействие върху човешкото тяло, масажът е бил известен още през III хилядолетие пр.н.е. NS. и се използва активно от цивилизации, населяващи териториите на съвременна Индия, Япония, Италия и много други страни. Описания на акупунктурни и масажни техники могат да бъдат намерени дори върху папируси и древни барелефи. Такава обширна история говори за ефективността на масажните техники.

Следните видове масаж се открояват:

 • Общ.

Продължава около един час и засяга всички части на тялото, с изключение на главата. Процедурата започва с удар върху гърба, след това се третира врата и след това масажистът постепенно се спуска към краката. След като обърна клиента, капитанът продължава процедурата в обратен ред — отдолу нагоре. Използваните техники зависят от целта на масажа.

 • Местни.

Този вид експозиция включва работа с определена част от тялото. Това отнема не повече от половин час.

 • Изцеление.

Има няколко вида медицински масаж:

 1. Класически — директен натиск върху обезпокоителното място или върху зоните до него.
 2. Периостална — се състои в последователна обработка на определени точки, които причиняват необходимите промени в периоста.
 3. Рефлекс — масажиране не само на повърхността на кожата, но и на дълбоки тъкани и органи.
 4. Апаратни — извършва се с помощта на вакуумно, вибрационно, ултразвуково и друго оборудване.
 5. Съединително -контактен — засяга подкожната съединителна тъкан.
 6. Точка — въз основа на тонизиращ / релаксиращ ефект върху определени точки.
 7. Самомасажът е процедура, която човек извършва самостоятелно.
 • Хигиенично.

Тази категория включва всички видове масажи, които допринасят за цялостното укрепване на организма, предотвратяването на различни заболявания и предотвратяват развитието на стресови състояния.

 • Спорт.

Тези видове спортен масаж се дефинират като:

 1. Обучение — предназначено да подготви спортиста за предстоящия стрес.
 2. Развлекателни — помага за намаляване на болката, намаляване на ефектите от пренапрежение и бързо подобряване на работоспособността.

Какви са видовете масаж: релаксиращ ефект

Релаксиращ масаж може да се отдели отделно. Тази процедура е обожавана от хора по целия свят, защото самият процес на излагане е много, много приятен.

Разнообразие от релаксиращи масажи ще зарадва и най -взискателния клиент:

Тайландски

В основата си той донякъде напомня на йога: и двата процеса се основават на теорията за циркулацията на енергия в човешкото тяло. Прилагайки натиск (не само с ръце, но и с колене / лакти) върху акупунктурните точки, капитанът успокоява клиента и облекчава мускулното напрежение. Техники на ръчна терапия се използват и в тайландския масаж.

Испански хиромасаж

Основата на испанската версия на масажа е разнообразието от използвани техники, които не трябва да се повтарят през цялата процедура. Този вид действие е абсолютно безболезнено, повишава мускулния тонус, увеличава притока на кръв, а също така подобрява метаболитните процеси в организма.

Стоун терапия

Както подсказва името, този вид масаж се основава на използването на камъни. Различни минерали се нагряват и разлагат в специални точки, където е концентрирана човешката енергия. Редуването на горещи и студени скали е не само релаксиращо, но и терапевтично чрез трениране на кръвоносните съдове. Ако камъните се поставят върху тяло, предварително обработено с ароматни масла, процедурата става още по-приятна.

Тибетски

Тибетският масаж е невъзможен без използването на различни видове масла. Същността на процеса е да се изработят мускулите, което се случва едновременно с овлажняване, подмладяване и подхранване на кожата. Този ефект се постига чрез индивидуален подбор на масла, подходящи за типа кожа на всеки клиент.

Видове хардуерен масаж

Хардуерният масаж се използва за дихателни, гинекологични, хранителни, мускулни, кожни и някои други видове патологии. Помага за справяне с отоци, нарушения в нервната система и кръвообращението, мускулни крампи и метаболитни проблеми. В по -голямата част от случаите обаче оборудването се използва за коригиране на несъвършенствата по кожата.

Разграничават се следните видове хардуерен масаж:

 • вакуум;
 • лимфен дренаж;
 • вибро;
 • Пропан -бутан;
 • хидро;
 • миостимулация.

Процедурите могат да се извършват както поотделно, така и в комплекс.

Видове масаж в козметологията

Въпреки появата на огромен брой козметични процедури, класическият масаж на лицето не губи своята актуалност. Всичко е свързано с неговата ефективност: правилно извършената процедура укрепва мускулите, стимулира кръвообращението, прави кожата еластична, отваря порите за проникване на хранителни вещества и просто има положителен ефект върху метаболитните процеси в организма.

Видове масажи за жени:

 • Класически — директен ефект върху мускулите. Насърчава притока на кръв към дермата и хиподермата;
 • Пластичен — задълбочено изследване на подкожната мастна тъкан и мускулите на лицето. Извършва се само от майстори с медицинско образование;
 • Миофасциална — масажиране на съединителнотъканната мембрана на мускулите, което ви позволява да облекчите напрежението и да облекчите клиента от болка;
 • Терапевтичен — ефектът върху кожата с цел да се отървете от външните несъвършенства (акне, бръчки и др.);
 • Лимфен дренаж — активиране на лимфния отток. Подобрява тена, състоянието на кожата и цялостното благосъстояние.

Масаж: видове и техники

Какви видове масаж обсъдихме по -горе, време е да поговорим за техниките.

Има много методи за масаж. Нека се опитаме да подчертаем най -основните от тях:

 • Поглаждане

Използва се в началото и в края на процедурата. Безболезнената техника отпуска клиента и също така помага да се почисти кожата от излишните рогови люспи и себум.

 • Омесване

Сложна техника, състояща се в повдигане и последователна обработка на тъканите.

 • Тритуриране

Подобно на поглаждането, но движението е по -интензивно, когато се разтрива. Ръцете не се плъзгат по кожата, а се движат и разтягат.

 • Побой

Техника, която повишава мускулния тонус, увеличава притока на кръв и има аналгетичен ефект.

 • Вибрация

Вибрациите с различна интензивност засягат мускулите по различни начини: слабите увеличават възбудимостта им, докато силните, напротив, ги понижават.

 • Шиацу

Техниката се основава на редуващ се натиск и отпускане на определени части на тялото с палци.

Антицелулитен, класически, мъжки, терапевтичен, сегментиран — списъкът с видове масаж може да продължи почти безкрайно.

Различавайки се един от друг по видове, време, използвани техники и крайния резултат, всички опции за масаж са обединени от неизменен положителен ефект върху човешкото тяло.