(+359) 884 712222 | 52 12222 estemedclinic@gmail.com

Ботокс процедури

Ботоксът се използва от козметолозите като средство за имитиране на бръчки. Лекарството се инжектира с тънка игла, засягайки мускулите на лицето, отпускайки ги. В резултат на това тези с мимически бръчки визуално се изглаждат, а по време на действието на лекарството не се образуват нови.

Историята на ботокса

Ботулиновият токсин е вещество, което е в основата на ботокс. Произвежда се от бактерията Clostridium botulinum. Първоначално веществото се използва за решаване на други проблеми. Така са лекувани хора с невроза на лицевите нерви. Мускулните скоби се образуват на лицето поради нервно напрежение, психологически проблеми. Човек не контролира напълно мускулите и те са постоянно в добра форма поради психологически скоби. Ботулиновият токсин се използва за тяхното отпускане.

Лекарите забелязват, че след инжектирането на лекарството мрежата от бръчки по лицето напълно изчезва. Дълбоките бръчки едва се виждат. Така ботоксът е открит като козметичен продукт.

Показания и противопоказания за процедурата

Инжекциите с ботокс се поставят на пациенти с хипертония на лицето. Основната индикация за процедурата днес е появата на бръчки. Колко единици ботокс са необходими — козметикът ще ви каже. Ботокс за челото и между веждите се прилага по индивидуални показатели: процедурата може да се наложи както на 20, така и на 40 години.

Противопоказания

 • Възпаление по кожата на лицето.
 • Инфекциозни заболявания.
 • Бременност и период на кърмене.
 • Хронични заболявания в остър стадий.
 • Алергична реакция към лекарството.
 • Деца под 18 години.

Преди въвеждането на лекарството, лекарят на Естетичния клуб определено ще проведе проучване, ще събере анамнеза и ще се увери, че няма противопоказания.

Описание на процедурата

Жените наричат ​​процедурата «хранене». Редовни пациенти от козметологичните клиники пристигат за инжекции по обяд. Лекарят изследва кожата, интервюира пациента и извършва процедурата. Всичко отнема 15-30 минути.

Ботоксът се счита за безболезнена процедура. Иглите за въвеждане на веществото са толкова тънки, че не причиняват болка.

Пациентът е на стол, в легнало положение. Лекарят иска да се усмихне, да направи няколко различни гримаси, за да разбере местоположението на мускулите на лицето и нивото на тяхното напрежение. След това започва въвеждането на веществото. Процедурата е напълно безопасна, инжекциите се извършват със стерилни инструменти за еднократна употреба.

Ботоксът се измерва в единици. И за всеки пациент показателите ще бъдат индивидуални: това зависи от физическите характеристики на човека. Броят единици ботокс за корекция на веждите при жените средно варира от 15 до 25 единици, за челото — от 4 до 20 единици.

В редки случаи се налага повторна процедура след 14 дни. Това е необходимо, когато мускулите на лицето работят асиметрично или едната страна на лицето е по -малко чувствителна към лекарството.

В края на процедурата по лицето ще останат едва забележими следи от инжектирането на веществото. Те изчезват, като правило, след половин час и не предизвикват безпокойство. За да не се заразите, е по -добре да не докосвате лицето си след процедурата с ръце.

Постпроцедурни насоки и рехабилитация

Процедурата се счита за лесна и не изисква много усилия от страна на пациента. Все пак има правила.

Период след процедурата

 • Забранено е да се приема алкохол в деня на процедурата и да се ограничи консумацията му през следващите 2 седмици.
 • Не се препоръчва приемът на антибиотици за същия период.
 • Избягвайте приема на витамини от група В (в рамките на 2 седмици).
 • Веднага след процедурата не можете да спускате главата си или да легнете. Правилото е валидно за 4 часа.
 • Инжекционните белези няма да се виждат, така че на практика можете да извършвате всякакъв вид дейност, с изключение на тези, които ви карат да се преуморявате и да се потите. В деня на процедурата изключете спорта.
 • Не се препоръчва да посещавате сауната или банята в продължение на две седмици.
 • Масажът на лицето не се препоръчва.

След процедурата лекарите съветват да се мръщите, да се усмихвате и да упражнявате мимиката възможно най -често. Това ще разпредели равномерно ботокса в тъканите. Ефектът не идва веднага: всеки ден пациентите забелязват все по -изправянето на кожата.

Бръчките изчезват пред очите. Ефектът от една процедура трае средно от 2 до 6 месеца. След няколко години използване на Botox, броят на процедурите годишно може да бъде намален. Ефектът се натрупва и нараства с всяка следваща процедура.

Не трябва да се страхувате от усложнения, ако сте поверили лицето си на лекарите в нашата клиника. Те са висококвалифицирани специалисти с богат опит зад гърба си.